blog | MACTHERAPY

Zo wijzig je je DNS-server op een Mac

Het was gisteravond voor de tweede keer op rij raak. Bijna 2 miljoen Ziggo-klanten hadden niet of nauwelijks internet, wat veroorzaakt werd door een DDoS-aanval op de DNS-servers van Ziggo.

Ziggo ligt plat en dan kan je dus niks – tenzij je Ziggo weet te omzeilen. Moet je wel even weten wat een DNS-server is en waarom je daarmee geen last hoeft te hebben van die DDoS-aanval. Met een beetje geduld kan je bij een storing na het wijzigen van wat instellingen gewoon weer je Netflixje hervatten of belangrijke e-mails versturen.

Zo wijzig je je DNS-server op een Mac


Ga eerst naar Systeem voorkeuren:

Pasted Graphic


Klik op het Netwerk icoon.


Pasted Graphic 1


Nu zie je alle netwerk verbindingen. Kies die met een groen balletje ervoor. In dit voorbeeld dus Airport. Vervolgens klik je op geavanceerd.


Pasted Graphic 2


Een van de tabbladen heet DNS, klik hier op. Vervolgens klik je op + (plus).


Pasted Graphic 4


Om gebruik te maken van de openbare DNS servers van Google gebruik je deze:

8.8.8.8

8.8.4.4

En om gebruik te maken van de openbare DNS servers van OpenDNS, welke veel extra diensten heeft als je een gratis account neemt.

208.67.222.222

208.67.220.220

Klik op OK en daarna op Toepassen en klaar.

Toetscombinaties op een Mac

Door een combinatie van toetsen in te drukken, kunt u acties uitvoeren waarvoor doorgaans een muis, trackpad of ander invoerapparaat is vereist.Voor het gebruik van een toetscombinatie houdt je een of meerdere speciale toetsen ingedrukt terwijl je de laatste toets van de toetscombinatie indrukt. Als je bijvoorbeeld de toetscombinatie Command-C (kopiëren) wilt gebruiken, houdt je Command ingedrukt, druk je op C en laat je beide toetsen los. Mac-menu’s en -toetsenborden gebruiken vaak symbolen voor bepaalde toetsen, inclusief voor speciale toetsen:

  • Command
  • Shift
  • Option
  • Control
  • Caps Lock
  • FnAls je het toetsenbord van een Windows-pc gebruikt, gebruik je de Alt-toets in plaats van Option en de toets met het Windows-logo in plaats van Command. Sommige Mac-toetsenborden en -toetscombinaties gebruiken de speciale toetsen in de bovenste rij, waar u symbolen voor volume, beeldschermhelderheid en andere functies vindt. Druk op de toets met het symbool om die functie uit te voeren of combineer deze met de Fn-toets om deze als F1, F2, F3 of een andere standaardfunctietoets te gebruiken. Voor meer informatie over toetscombinaties raadpleegt u de menu’s van het programma dat u gebruikt. Elk programma kan eigen toetscombinaties hebben en de toetscombinaties die in een bepaald programma werken, werken mogelijk niet in een ander. 
Link: Toetscombinaties op een Mac

Eenvoudig Time Machine Backups maken

Iedereen die mij een beetje kent weet dat er één ding is waar ik over door kan blijven gaan: backups.
Ze zijn zo gigantisch belangrijk, dat ik het niet vaak genoeg kan benadrukken. Zowel privé als zakelijk kom je er eigenlijk niet echt onder uit om ze te maken. In dit artikel wil ik je uitleggen waarom backups belangrijk zijn en ook hoe je ze kunt maken op je Mac.